hoe vaak bed schoonmaken

De badkamer krijgt regelmatig een poetsbeurt, de woonkamer wordt netjes gestofzuigd en de keuken wordt helemaal schoongemaakt. Het huis wordt keurig onderhouden en ziet er altijd georganiseerd uit. Toch wordt er vaak niet stilgestaan bij de verschoning van het bed, toch de plek waar we een derde van ons leven in doorbrengen. Datzelfde bed waar je wekelijks maar liefst 56 uur zweet in achterlaat.

Voorkom een hoop viezigheid

Het bed is een bron van stof, bacteriën, huisstofmijten en heel veel andere viezigheid. In werkelijkheid liggen we vaak op een berg van vieze, menselijke afscheidingen. Sta daarom even stil bij je eigen reiniging van het bed. Doe je het vaak genoeg?

Eens per week het bed verschonen

Volgens diverse onderzoeken zit je met het eens per week verschonen van je bed in principe aan de veilige kant. Op deze manier blijft het huisstofmijten, bacteriën en allergenen op een minimum. In een week tijd worden vele uren doorgebracht in bed, waarbij ook veel zweet, lichaamsvet, speeksel dode huidcellen en andere nare dingen hun weg vinden naar de slaapkamer. Elke week dus even wassen die lakens! Over het algemeen worden de lakens in de zomer vaker gewassen dan in de wintermaanden. Mede omdat tijdens de warme maanden meer wordt gezweten. In de winter wordt het bed vaak gemiddeld eens per twee weken verschoond.

Beddengoed wassen. Wat is de beste manier?

Het bed verschoon je dus het liefst één keer in de week, terwijl eens per 2 weken ook nog aanvaardbaar is. Dat brengt ons bij het beddengoed. Wat is nu de manier om deze te verschonen? Als je de lakens écht grondig wilt wassen dan is het aan te raden om de verschillende onderdelen afzonderlijk te wassen. Probeer te vermijden dat alle onderdelen in één keer in de wasmachine worden gepropt. Als dat betekent dat het dekbedovertrek en de lakens afzonderlijk gewassen moeten worden, dan is dat zo. De afzonderlijke onderdelen zijn namelijk groot van formaat en passen vaak niet in één keer in de wasmachine.

Hoe heter, hoe beter?

Let ook vooral op de wasinstructies. Hoe luiden deze voor jouw beddengoed? Verschillende materialen betekenen ook verschillende instellingen. Staat er in de wasinstructie dat je beddengoed op een hete temperatuur kunt wassen, doe dit dan. Hoe heter je wast, hoe beter het beddengoed wordt gedesinfecteerd en en hoe effectiever allergische reacties worden verminderd. Over het algemeen blijken mensen het beddengoed bij 60 graden te wassen.

Als laatste tip; heb jij huisdieren die met regelmaat op het bed liggen? Zorg er dan zeker voor dat je jouw bed eens per week verschoont.

slaapkamer idee bloemen
gele accenten in slaapkamer Boxspringfabriek