Boxspringfabriek productieproces boxspring 1

Waarschijnlijk heb je er zelf ook wel mee te maken gehad. Welke matras moet ik kiezen? Een goede matras kiezen is vaak een hele opgave. Vanwege de vele mogelijkheden en je eigen lichaamskenmerken is het een hele klus om een geschikte matras te vinden. Beslis vooral niet te gehaast, want met de juiste keuze kun je fysieke klachten voorkomen. We gaan je daarom helpen door een aantal richtlijnen te geven waar je op dient te letten bij de keuze voor een nieuwe matras.

Op het moment dat je voor de keuze wordt gesteld om een nieuwe matras aan te schaffen wordt je geconfronteerd met vele adviezen en talloze matrassen en bedbodems. Bovendien lopen de prijzen volledig uiteen. De juiste keuze is de matras dat aansluit op jouw persoonlijke voorkeuren. Beide ergonomisch als op het gebied van temperatuur behoort de matras naadloos op jouw voorkeuren aan te sluiten. Zo bestaan er matrassen die warm of koel zijn, hard of zacht, verend en stabiel. Uitgebreid testen is daarom noodzakelijk.

Checklist

1. Lengte en gewicht

Je lichaamslengte is erg relevant voor de keuze voor de juiste matrasmaat. Heb je een gemiddelde lengte dan voldoet een matras met een lengte van 200 cm. Heb je een bovengemiddelde lengte dan zul je moeten denken aan een matras met een lengte van 210 cm of eventueel 220 cm. Een vuistregel is dat de matras ongeveer 20 centimeter langer behoort te zijn dan jouw eigen lengte.

Jouw lichaamsgewicht is verder belangrijk voor de de keuze van de juiste hardheid van de matras. Ben je lichtgebouwd, denk aan lichter dan 60 kg, dan ligt een hard matras al vrij snel oncomfortabel. Doorgaans kan een gewicht-hardheid-indicatie worden uitgevoerd.

2. Postuur

Naast de fysieke kenmerken speelt jouw postuur ook een belangrijke rol bij het vaststellen van de gewenste breedte van jouw matras. Heb je een gemiddeld postuur, dan heb je doorgaans voldoende aan de standaardbreedte van 90 cm. Heb je een breed postuur dan zul je uitkomen op een matras met een breedte van 100 cm.

3. Fysieke gesteldheid

Een juist gekozen matras kan tot gevolg hebben dat fysieke klachten zoals onder meer rugpijn, schouderpijn, nekpijn en heuppijn verminderen of zelfs volledig genezen. Cruciaal is daarom om bij de aanschaf van een nieuwe matras de drukverlagende eigenschappen te beoordelen. Let daarbij op de hardheid van de matras en hoe je op de matras ligt.

4. Warmtegevoeligheid

Heb je het snel koud of juist te warm? Als je het snel te warm hebt, dan is de ventilatie een belangrijk criterium, ook met betrekking tot het dekbed. Tijdens het slaapproces transpireer je en moet de warme lucht weg kunnen trekken om te kunnen verdampen. Heb je bijvoorbeeld een slecht ventilerende matras dan kan de warme lucht geen kant op en krijg je het te warm. Heb je het snel koud tijdens het slapen dan zul je aan het tegenovergestelde kunnen denken. Zo staat latex bekend om de slechte ventilatie. Hetzelfde geldt voor een donzen dekbed.

5. Ventilatie

Gemiddeld verlies je tussen 300 milliliter en een halve liter vocht per nacht. Van de verloren vocht verdampt een gedeelte, maar komt het overige gedeelte terecht in de matras zelf. Ventileert de matras niet voldoende dan kan deze vocht zich uiten in bacterie- en schimmelvorming. Je wilt dus een matras dat wel voldoende ventileert, zodat het verloren vocht op de juiste wijze wordt verplaatst en aan de buitenkant van de matras wordt verdampt. Op deze wijze wordt de levensduur van de matras verlengd en zul je droger en comfortabeler kunnen genieten van je nachtrust.

6. Wasgemak

De mate van wasbaarheid van de tijk is erg relevant omdat je op deze wijze jouw matras een stuk schoner en hygiënischer kunt houden. Is de tijk afneembaar en wasbaar, bij voorkeur op 60 graden, dan komt dit ten goede van de hygiëne. Denk hierbij aan het vochtverlies/transpiratie.

7. Allergieën

Heb je te kampen met bepaalde allergieën, zoals bijvoorbeeld een bepaalde materiaalstof, dan je nauwkeurig aandacht moeten besteden aan de certificaten en labels van de aan te schaffen matras. Zo bestaan er verschillende certificaten die de garantie afgeven dat de matras geen schadelijke stoffen bevat en als antiallergisch kan worden bestempeld.

» Ga bij de aanschaf van een nieuwe matras bovenstaande checklist af om tot een juist eindoordeel te kunnen komen. Heb je onlangs een matras aangeschaft en andere criteria gebruikt? Laat het dan weten in het reactieveld hieronder of neem contact met ons op.

slaapkamer idee bloemen
gele accenten in slaapkamer Boxspringfabriek