afmeting van matras kiezen bij boxspringfabriek

Als je een nieuw matras wilt aanschaffen voor jouw boxspring dan is het aanbod om uit te kiezen uitgebreid en vaak zelfs overweldigend. De uiteindelijke keuze wordt er hierdoor niet uiteraard makkelijker op. Voor de juiste keuze voor een matras dat aansluit bij jouw boxspring dienen vele vergelijkingen te worden gemaakt. Wanneer je een geschikte boxspring heeft gevonden sta je namelijk voor de keuze welk matras te nemen. Afgezien van persoonlijke smaak op het gebied van design, is de matrasgrootte een belangrijke kwestie. Als boxspring liefhebbers proberen we jou graag te helpen om deze keuze eenvoudiger te maken.

  1. Steeds grotere matrassen

Door de jaren heen zijn matrassen steeds groter geworden. In de jaren zestig lag de standaard breedte op 190 centimeter. Dertig jaar later werd deze verlengd naar 200 centimeter. Waarschijnlijk beschik jij dus zelf ook over een boxspring welke een minimale lengte van 200 centimeter heeft. Sinds 1990 is de breedte van een bed vastgesteld op 90 centimeter. Bij tweepersoonsbedden en ook twijfelaars varieert dit echter. De meest gebruikte maten zijn in ieder geval als volgt:

  • Eenpersoonsbed: Standaard grootte 90 x 200 cm.
  • Twijfelaar: Standaard grootte 120 x 200 cm.
  • Tweepersoonsbed: Standaard grootte 140 x 200 cm.
  • Queensize: Standaard grootte 160 x 200 cm.
  • Kingsize: Standaard grootte 180 x 200 cm en groter.

2. De lengte

Bij de keuze voor de lengte van jouw boxspring kun je uitgaan van de lengte van de langste slaper. Voeg hier op zijn minst 15 centimeter aan toe. Bij een boxspring met verstelbare bedbodem raden we aan om ongeveer 25 centimeter aan de lichaamslengte van de langste slaper toe te voegen.

3. De breedte

Bij de breedte van jouw bed wordt het iets ingewikkelder. Doorgaans geldt dat een breedte van circa 70 centimeter zou moeten volstaan. Om deze reden bestaan dan ook voor meer ruimte bedden zoals de Queensize en de Kingsize. De keuze voor een dergelijke variant hangt op haar beurt onder meer ook af van de grootte van de kamer en de beschikbare ruimte daarin.

» Door bovenstaande richtlijnen na te lopen kun je op op vrij eenvoudige wijze een matras kiezen welke qua formaat helemaal aansluit op jouw boxspring. Als je meer handige tips wilt hebben dan helpen we je graag verder.

slaapkamer idee bloemen
gele accenten in slaapkamer Boxspringfabriek