Het matras is heilig. Een derde van ons leven brengen we door op een matras en het is ons matras dat ervoor zorgt dat we volkomen tot rust komen. We hebben het dus over een persoonlijke plek die we maar al te graag schoon, fris en prettig houden. Maar wat als het matras echt vies is geworden? We geven je graag een aantal handige tips, zodat je hier snel mee afrekent. Want uiteindelijk draagt een gereinigd matras toch zeker bij aan een goede nachtrust!

Goed onderhoud verlengt de levensduur van je matras

Preventief reinigen zorgt van het matras zorgt voor een verlengde levensduur je matras. Slijtage krijgt minder snel een kans en huisstofmijten en ander ongedierte worden op tijd tegengegaan. Met het regelmatig reinigen ga je verder ook schimmelvorming tegen. Ook als er geen zichtbare vlekken zijn is het van cruciaal belang om het matras te voorzien van een goede verzorging. Je moet er immers nog jarenlang in mee. Hoe je dat doet?

  • Het matras pak je in met een molton hoeslaken. Ga daarbij voor een wasbare laken die die je eenvoudig kunt wassen en vervangen.
  • Om vocht van zweet te laten drogen, is het belangrijk om het dekbed elke dag even te laten luchten. Doe dat door het dekbed naar het voeteneind te vouwen.
  • Open de gordijnen. Want zo ga je huisstofmijten tegen. Zij hebben namelijk een hekel aan daglicht.
  • Zorg dat het ook onder het bed schoon is. Stofzuig en dweil regelmatig in de slaapkamer om zo stofophopingen te vermijden.
  • Was op zijn minst eens per week al het  beddengoed, op minimaal 60 graden. Zorg ervoor dat je daarnaast ook regelmatig je molton hoeslaken wast. Zo heeft transpiratievocht minder kans om door te dringen tot het matras.
  • Het liefste elke maand stofzuig je ook het matras zelf. Check daarbij of er geen vlekken zijn achtergebleven. Door het stofzuigen wordt stof, huidschilfers en huisstofmijt tegengegaan. Als je last hebt van allergische reacties stofzuig je jouw matras vaker dan eens per maand.
  • We raden aan om eens per zes maanden de tijk (hoes) van het matras te voorzien van een reiniging. Vaak rits je de tijk snel en eenvoudig van het matras en kun je deze gewoon zelf wassen. Bepaalde tijken hebben ook een chemische reiniging nodig.
  • Gemiddeld doe je tussen de 8 en 10 jaar met een matras. Vervang na verloop van tijd dan ook het matras.

Je matras heeft dus aardig wat aandacht en zorg nodig, maar met bovenstaande tips zorg je er daadwerkelijk voor dat de levensduur wordt verlengd. Heb jij een bepaalde tip? Deel deze dan met ons door op dit artikel te reageren.

slaapkamer idee bloemen
gele accenten in slaapkamer Boxspringfabriek