boxspring begrippenlijst 1-680x380

Binnen de wereld van boxsprings wordt natuurlijk met allerlei technische termen gesmeten. Wanneer je op zoek gaat naar een boxspring is het daarom handig om te weten wat er daadwerkelijk wordt bedoeld met de verschillende definities. Om dit enigszins te verduidelijken zorgen we daarom voor een handige begrippenlijst. Zo ben je goed voorbereid en weet je helemaal waar je aan toe bent.

Binnenvering

Matrassen met binnenvering zijn matrassen die beschikken over een kern met metalen veren. Deze kern is opgebouwd uit één geheel, waarbij zowel de boven,- als de onderkant zijn afgedekt met comfort lagen. Hierbij kan worden gedacht aan katoen, wol, HR schuim, latex, en paardenhaar.

Bonell

Bonellveer (Biconische) is een veer die aan beide uiteinden zich vormt tot een grotere cirkel en in het midden een zandlopervorm heeft lopen. Vanwege de progressieve weerstand krijgt de vering een hogere weerstand krijgen indien er sprake is van een zwaardere belasting.

Boxspring

De boxspring is een comfortabel verend en ventilerend bed of slaapsysteem. Boxsprings bevatten matrassen met een verenkern die extra ventileert. De binnenkant is daarbij afgedekt met schuim. Boxsprings worden gekenmerkt door duurzame matrassen die zich afstemmen op het lichaam van de gebruiker, waardoor het gewicht evenredig wordt verdeeld.

Boxspring beugel

De boxspring beugel is te vinden aan de achterkant, waarbij de beugel om het matras en de onderkant van de boxspring is geklemd. De beugel is ervoor bedoeld om het matras op de plek te houden. Deze beugel is vooral belangrijk indien er geen voetbord wordt gebruikt.

Comfortzones

De kern van een pocketveermatras is doorgaans opgedeeld in verschillende comfortzones. Deze zones verschillen onderling in hardheid. Dit komt door het gebruik van verschillende soorten draaddiktes.

Hocker

Een hocker kan gezien worden als een soort poef, die met de boxspring als een soort nachtkastje wordt gebruikt. Deze zijn vaak voorzien van bekleding in dezelfde stijl als van het bed.

Hoofdbord

Het hoofdeinde van de boxspring en is vaak bekleed met een zacht materiaal. Het hoofdbord zorgt voor een betere ondersteuning aan de rug als er rechtop in het bed wordt gezeten.

Hotelbed

Boxsprings komen veelvuldig voor in hotels. Om deze reden worden boxsprings ook wel eens aangeduid als hotelbed.

Koudschuim

Koudschuim is een soort polyurethaan schuim, wat ook bekend staat als High Resilience (HR). Met dure woorden gaat het hierbij om schuim met een flinke veerkracht. Doorgaans is er bij koudschuim sprake van een onregelmatige en open celstructuur, wat ervoor zorgt dat het materiaal goed ademt en daardoor keurig vocht af weet te voeren. Dankzij koudschuim wordt kuilvorming voorkomen.

Pocketveermatras

Een pocketveer matras bestaat uit een basis van meerdere metalen veren met vijf of zeven slagen, waarbij elke veer is verpakt in een zakje van zacht materiaal. Deze kern is vaak verdeeld in comfortzones met verschillende soorten hardheid. Dit komt door de toepassing van diverse draaddiktes. De losse veren functioneren afzonderlijk van elkaar, met als resultaat dat het comfort van het matras aanzienlijk wordt verbeterd. Het matras past zich dan ook eenvoudig aan aan de lichaamsvorm van de gebruiker. Pocketveer matrassen ventileren ook een stuk beter dan andere matrassoorten.

Pocketvering

Pocketvering bestaat uit meerdere metalen veren met 5 of 7 slagen, waarbij iedere veer verpakt is in een zakje van zacht materiaal. Pocketvering behoudt de veerkracht doordat de veren vaak thermisch zijn gehard.

Spaanplaat

De spaanplaat is opgebouwd uit zaagsel, stukjes hout en bindmiddel.

Splittopper

Een topper die bij het hoofdeinde in tweeën is gesplitst. Daardoor wordt het mogelijk om de 2 afzonderlijke delen separaat te verstellen in hoogte. Deze splittopper komt vaak terug in elektrische tweepersoonsbedden die verstelbaar zijn.

Structuurstof

Een materiaal dat vaak wordt toegepast voor de afwerking van de buitenkant van boxsprings. Structuurstof komen we vaak tegen aan weerszijden van de boxspring en ook in het hoofdbord. Op deze wijze wordt er voor een nette afwerking van het geheel gezorgd.

Topper

Een oplegmatras, die bovenop de matras wordt gelegd en bestaat uit een kern en een hoes. Deze topper kan zijn samengesteld uit bijvoorbeeld HR schuim, zachte latex of visco-elastisch schuim en zorgt voor meer comfort en een verlengde levensduur.

Traagschuim

Traagschuim kan het beste worden omschreven als een visco-elastisch polyurethaanschuim dat zachter wordt vanwege de warmte. Dankzij de warmte van het menselijk lichaam vormt het traagschuim zich naar de vormen van het lichaam. Hierdoor wordt het lichaamsgewicht netjes verdeeld en voor meer slaapcomfort gezorgd. Traagschuim zorgt bovendien ook voor een betere bloedcirculatie.

Voorzetbank

Een extra accent in de slaapkamer, oftewel een zitje die voor het bed kan worden gelegd als soort van kastje of zitvlak.

slaapkamer idee bloemen
gele accenten in slaapkamer Boxspringfabriek