hoeslaken inspiratie 1

Een prettig hoeslaken verhoogt het comfort tijdens het slapen, gaat lang mee en geeft de slaapkamer een verbeterde uitstraling. Maar bij het uitzoeken van een hoeslaken wordt er vaak gestuit op het overweldigende aanbod. Er zijn immers veel soorten criteria om rekening mee te houden: kleuren, soorten, maten en materialen. En dan ook nog al die lastige varianten; badstof, percal, egyptisch katoen, jersey, anti-allergie hoeslaken voor topper. We geven je daarom een aantal tips voor het uitkiezen van het perfecte hoeslaken.

Welke soort hoeslaken past bij jou?

Matrassen, bedden en boxsprings zijn inmiddels leverbaar in uiteenlopende afmetingen en hoogtes. De keuze voor een hoeslaken hangt op zijn beurt weer af van deze afmetingen.

  • Normaal hoeslaken: matras tot 25 centimeter.
  • Topper hoeslaken: voor een topdek matras van 10 à 12 centimeter.
  • Hoeslaken met hoge hoek: voor een matras met een maat tot 35 centimeter.
  • Split hoeslaken: voor zowel een topper matras als een verstelbaar matras.
  • Dubbelsplit hoeslaken: voor een matras dat aan beide kanten verstelbaar is.
  • Boxspring hoeslaken en bedrok

Het is geen verrassing meer dat de boxspring razend populair is. In de praktijk betekent dat dat het matras en het onderstel doorgaans zijn gestoffeerd. In veel gevallen is er ook sprake van een aanvullende en dunnere topper matras op. Voor het topdekmatras zijn er weer verschillende soorten hoeslakens verkrijgbaar, de zogeheten topper hoeslakens. Het is daarbij mogelijk om het matras en topper matras aan te vullen met een hoeslaken, in dat geval is een hoeslaken met een hoge hoek van 40 centimeter benodigd.

Hoe groot is het matras?

Je wilt natuurlijk dat het hoeslaken strak op het bed ligt. Het is daarom van belang dat je precies weet welke afmetingen het matras heeft. Hiervoor zijn een drietal maten van belang; de lengte, breedte en hoogte. Mocht je een verstelbaar matras hebben dan is ook de inkeping van belang. Als je over een tweepersoonsbed beschikt dan kun je ook gaan voor een tweetal afzonderlijke hoeslakens. Doorgaans wordt er echter gekozen voor een tweepersoonshoeslaken. In dat geval meet je uiteraard de totale breedte van beide matrassen. Voor alle matrasmaten zijn wel hoeslakens te koop. Houd er rekening mee dat geweven hoeslakens niet meerekken, dus als je wilt dat deze strak om het matras zit dan is het van groot belang om exact de juiste maat te kiezen. Jersey daarentegen is wel rekbaar, dit komt omdat deze hoeslaken is gebreid. Hoeslakens die geweven zijn rekken niet mee, als je wilt dat deze strak zit is het belangrijk de goede maat te weten. Een ander type stof is jersey, deze is gebreid en rekt daardoor mee en blijft zo mooi strak. Jersey is meestal gemaakt van katoen, geweven hoeslakens ook. Andere stoffen waarvan hoeslakens gemaakt worden zijn bijvoorbeeld linnen en tencel.

De juiste matrashoogte meten

Wat betreft de matrashoogtes zijn er drie soorten hoogtes; normaal, hoge hoek en topper model. Let bij de aankoop daarom op voor welke soort hoogte deze geschikt is. Als je over een topper beschikt die hoger is dan 12 centimeter dan is het aan te raden om een normaal hoeslaken kiezen. In het geval dat je een enkele hoeslaken wilt plaats rondom de topper én het normale matras, dan meet je de hoogte van beide elementen op. In dit geval heb je hoogstwaarschijnlijk een hoeslaken met een hoge hoek nodig.

De verschillende materialen

Een goed hoeslaken zorgt voor meer slaapcomfort. Het soort materiaal speelt hierbij een belangrijke rol. Naast het comfortniveau spelen andere kenmerken ook een belangrijke rol bij de aanschaf; hierbij kun je denken aan de uitstraling en aan het gebruiksgemak van het beddengoed. Naast de reguliere hoeslakens van katoen kun je gaan voor kwalitatieve en zachte percal met een hoger aantal draden per inch. Ook kun je gaan voor luxere satijn dat vaak is samengesteld uit Egyptisch katoen. Hecht je veel waarde aan gebruiksgemak? Dan is jersey weer een goede keus, deze variant hoeft namelijk niet te worden gestreken. Hetzelfde is overigens het geval bij polykatoen.

Inspiratie nodig?

Bekijk dan snel onze hoeslakens of laat je adviseren door één van onze boxspring specialisten.

slaapkamer idee bloemen
gele accenten in slaapkamer Boxspringfabriek