Kussens zijn een zeer persoonlijke keuze waarbij uiteraard ook belangrijk is dat deze wel een goede ondersteuning biedt. Houd bij het kiezen van een kussen rekening met de matras/topper waar u op ligt. Het is de bedoeling dat de ruimte tussen uw schouder en het matras/topper opgevuld wordt. Als u dus een zachte matras/topper heeft, zal uw schouder enigszins zakken en hebt u dus minder vulling nodig tussen uw hoofd en het matras/topper.

Fysiotherapeuten spreken al jaren over het belang van een goed kussen. Hoewel iedereen zo zijn eigen voorkeur heeft voor een hard kussen, een zacht kussen, een dik kussen of een dun kussen, is het in ieder geval belangrijk dat een kussen steun heeft aan de nek. Door de nek voldoende ondersteuning te bieden, kunnen uw nekspieren namelijk ontspannen terwijl u slaapt. Hierdoor is niet alleen uw nek minder gespannen, maar kunt u profiteren van ontspannen wervels.

Om echt uitgerust wakker te worden, is het dan ook erg belangrijk dat een kussen de nek goed ondersteunt, door de holte tussen de schouder en het hoofd op te vullen en de nek op deze manier te ondersteunen en te laten ontspannen. Hierbij is zowel de ondersteuning van de nekspieren bij de rugligging als bij de zijligging erg belangrijk. Door een kussen aan te schaffen die uw nek perfect ondersteunt, verkleint u het risico op rug- en nekklachten.